Saturday, August 22, 2009

My Heart Will Go On...

Azam baru bulan ramadhan..

'bukannya masa masuk tahun baru je ley ada azam baru.. tak pon bile masuk semester baru,baru nak ada azam..'

Alhamdulillah,dengan limpah dan kurnia-Nya maka aku masih lagi bernafas dan menghirup udara 1 Ramadhan tahun ini..ditambah pula dengan cuaca yang sejuk dan nyaman hari ini,hatiku sungguh tenang dan jiwaku terasa lapang...

Bila cuaca indah camni,otak pon segar je nak berfikir..lab report jap je boleh disiapkan.hati rasa ceria & semangat je sms semua adik beradik saya untuk ucapkan salam ramadhan..

Semalam lepas siapkan assignment MED,lepak2 jap kat bilik zureen..sambil2 tu pasang clip2 lagu..kalau mv lagu korea,mesti banyak yang menari2,rancak2 je..zureen cakap "arini last nak tengok clip2 neh,sok da puasa,dengar ayat2 al-Quran je" (lbih kurang camni laa ayat die kalau xsilap)

Lepas saya balik bilik, saya pon fikir2 balik apa yang saya nak buat sepanjang Ramadhan neh..memang saya akui,saya agak lalai dan leka sejak kebelakangan ni,selalu tengok movie berderet2 dan dengar lagu2 korea yang rancak2 dan bising2 tu..memang laa ade jugak saya dengar nasyid & dengar bacaan alquran tapi ratio nya 5:1 je kott..

Masa keluar beli makanan ngan najat petang semalam pon,kitorang ada cakap pasal nak kurangkan buat benda2 x berfaedah ni lagi2 bila bulan Ramadhan.. ape antara dosa2 yang kita selalu buat? ermm..mengumpat?rasanya sekarang da jarang mengumpat2 or duduk di kalangan orang2 yang mengumpat..sebab semua pon da besar,da xde keinginan pon nak mengata orang lain belakang2.kalau ada yang x puas hati,sekarang ni lagi senang cakap depan2 tapi berhemah laa..x pon sabar dan abaikan je benda tu.. ermm..merokok?minum arak?buat maksiat?tidak sekali2..tapi xtau laa kalau2 ade perlakuan kita yang menghampiri ke arah maksiat..mintak dijauhkan laa..

ermm..melagha?..memang tu pon yang selalu buat...isy3

So saya bertekad,sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini,saya tak nak tengok movie dan cerita2 xberfaedah.tapi cerita yang bermanfaat dan memberi pengajaran tu boleh laa jugak saya tengok sambil2 makan..macam cerita 'Nur Kasih' ke..haa,ade hikmahnya gak saya punya dc ade problem..xdela saya senang2 mendownload sesuka suki je..

Azam saya untuk Ramadhan kali ini:

- x mau tengok movie - nak banyakkan dengar bacaan al-Quran - banyakkan baca bahan bacaan Islamic - nak bangun sahur setiap hari - khatam Quran - study secara smart - turunkan berat badan

InsyaAllah semuanya berjalan lancar...
Ya Allah..Permudahkanlah...

*Kawan2,saya nak mintak tolong jugak..kalau nampak saya macam xde arah tuju ke,lalai sangat ke,tolong tegur & nasihatkan saya yer...kat UTP ni xde mama baba untuk tegur saya kalau buat salah...

*Kepada mechi girls aka MEGI,kalau nak study tu ajak2 laa saya sekali..sebenarnya da lama saya x study secara serious...lagipun test2 makin banyak yang menghampiri..*cuakssss...

Di kesempatan ini juga saya nak memohon maaf di atas segala salah dan silap saya selama ini...

"Sorry Sorry Sorry Sorry"~~

The Prophet (saw) said:
"The month of Ramadhan has come to you, a blessed month for the duration of which Allah has prescribed fasting for you. In it the gates of the heaven are open and the gates of Gehenna are shut."
Another version adds: "And devils are put in chains."

Segala yang baik datang daripada Allah & segala yang buruk datang daripada kekhilafan saya sendiri.. Yang baik dijadikan teladan,yang buruk dijadikan sempadan...

4 comments:

zureen-chan said...

huhu..harap2 bulan Ramadhan nih dapat lah kurangkn xtvt melagha nih..

aku berazam xnk tinggal smyg terawih.. :)

cikminn said...

btol2..

tapi my baba x galakkan g tempat rmi org,my adik2 pon xley g msjd tuk solat tarawih so wat kt umah je..

sy wt solat tarawih sendiri2 kt bilik,nk cegah h1n1..nak join?ehe

Hana Yusuff said...

salam Ramadhan utk dik Ida...

nak cegah H1N1 kenala cancel gi Bandung... huahuahua.. hihihi... sbb tpt tu ramai org

cikminn said...

ceh..kakak ni saje je kan..
kalau ida cancel g bandung,kakak pon kene cancel gak g holiday uh..baru fair..huhu

p/s- kirim muah2x kat syahir n hasya tau..