Wednesday, January 13, 2010

cerita sikit2~

Sementara mama bagi pinjam lagi laptop mama,sy nak gak laa cite sikit2 pasal trip hari tu..yg hongkong masih segar di ingatan so sy tulis yg tu dulu laa..tp entri ni just nak cerite briefly je lahh yer..
Ok..sy baru 2ari pulang ke rumah selepas 4hari bercuti sakan di hongkong..

Sy pergi berdua je ngan kakak sy Nana.Nana tu keje sebenarnye tapi sbb nak gak jalan2 so amek cuti laa 3ari(jumaat,isnin,selasa)..huhu..


Idea nak jalan2 gi hongkong neh da lame sy cadangkan.cewah..since bln10 last yr da plan nak jalan2..mule2 plan nak ikot kakak gi amsterdam bln december,tapi sbb tiket balik da sold out so xdpt nak wt pape.kalau gune airlines lain takot bahaya pulak sbb sorang2.Tiket kakak n family da confirm. So x dapek laa sy nak merase snow n merase gi Europe..(xpe2 InsyaAllah next time kalau ade rezeki sy nak jugak pergi..Amiin..)


Masa bulan nov uh,christine ckp die ade jumpe package by Cathay Pacific,buy 2 free 1 tuk gi hongkong n stay n play for 2days at Disneyland Hk..sorang xsampai 2ribu pon..sy da semangat nak pergi tapi xde geng yg join skali..nak ajak kawan2 pon bukan senang..ade kwn kat shah alam ni mcm berminat gak tapi mak die x bagi pulak..adeyh..so sy simpan dlu niat nk pergi tu n teruskan je plan gi indon..


2weeks b4 gi indon,sy nampak iklan kat google pasal package gi hongkong disneyland by Harpers Travel..usha2 website die n rase cam ok plak..ade tanye2 Athirah,member skola dlu n die pon macam nak pegi..skali family die plan nak gi UK lak so xdpt gi ngan die..pastu tanye nana,pujuk2 skit die soh gi jalan2..''mude2 ni laa nak jalan2,da kawen nnt jalan2 gak tapi pengalaman jalan mase single neh lain'' ceh bukan maen sy ayat die..Nana pon memang nak sgt2 gi holiday,yela kan penat keje smbil sambung masters..so die pon on je laa..nak ajak auni skali tapi UIA da start sem so memang xley kaco die ah..


Survey punye survey,compare dan compare,fikir dan fikir lagi,lepas 1week terus sy n nana book tiket gi hongkong..haha..book dlu b4 ckp kat mama baba..kekeke..tapi tiket murah je,airasia..sbb tiket roundtrip Mas rm1200,yang Airasia kami bli rm800 je..


Pasal pakej Harpers Travel plak,(khas untuk cik Raudhatul Ain)..sebenrnye bkn macam pakej yg bawak jalan2,ade tour guide sume tu..yg kami amek neh just tour arrangement..Harpers Travel tu die arrange kan hotel kat kowloon,shuttle bus from airport-hotel-disneyland-hotel, tiket disneyland,hotel dlm disneyland. tu je.. sy call travel agent tu,Mr.Terry yang sporting tu,n die uruskan sume..kami pergi office Harpers kat Amcorp Mall,settlekan the payment,tanye2 ape2 yang patut n da..that's it..cam senang je sume..harge plak cm ok je,sbb kami amek Stanford HillView Hotel kat Kowloon tu(3stars) n Disney's Hollywood Hotel(4stars)..kalau amek hotel kat kowloon yg 4stars n Disneyland Hotel lagi mahal laa..so sorang bayar RM 1150 je tuk pakej tu(x campur tiket flight)..ok laa kan tuk 4days 3nights..
ni laa bus yg bwk kami dr airport-hotel-half day tour-disneyland hotel-airport..waktu2 lain sume jalan sendiri,naek tram,MTR,star ferry,peak tram..sume public transport kami naik except taxi..huhu

Stanford Hill View Hotel,Tsim Sha Tsui,Kowloon.. (2 super single beds)

Disney's Hollywood Hotel, Disneyland Resort, Lantau Island, HK (2 super duper single beds,padahal bilik for 2 person tapi katil sangat mcm tuk 4 org)



Pasal currency lak(khas tuk cik Nurul Atiqah 'Zopor'), sekarang neh duit hongkong ngah jatuhhh..waktu sy tuka duit uh x jatuh sgt so kire sy rugi skit laa..nak tuka2 duit kalau nk g overseas kan better tuka kat Msia,so sy tuka sume kat sini..waktu tu HKD1 ~ MYR0.445..duit dorang ag kecik dr duit kite approximately by half..tapi skrang makin kecik duit dorang..bukan size yer tapi value..huhu..waktu sy pergi tu,contohnye satu baju tu HKD100~MYR45..sekarang neh duit China yang ngah naik..so banyak laa org from China shopping kat HK sbb the quality is better than the China made punye brg. Sy pergi sane bukan nk shopping sgt2 pon so tuka duit xlaa banyak sgt..sy bawak HKD1350 je..x banyak sgt beli sorvenir so tolong faham laa sbb sy bagi sorvenir kt certain people je.."Zopo u're in the list sbb zopo wished me a safe journey aritu kan"..hehe

shopping at Ladies Street,Mong Kok

Lagi pasal weather and temperature lak..HK ade 4 distinct season..now is winter but memang xpenah ade snow laa..temperature pon about 12-17c je besenye..but mase ari sabtu sy pergi tu ngah sejuk,dlm 10-11c.the tour agent kat sane pon da ckp awal2 sabtu tu sejuk n ahad lak panas sikit..memang betul pon..mase kat Victoria Peak uh (the highest point at HK Island),we were there sampai tengah malam n it was sooo cold..kakak ckp cube laa bayangkan mase kat europe tuh temp smpai minus..wahh mst rase freezing je.for us yg first time merase winter terase laa kesejukannye kan,org2 da lame n bese duk tempat sejuk mesti relax je..huhu..

pagi yg sejuk at Victoria Harbour

About the preparation nak pegi sane,kami banyak tanye kakak,abg rizal n baba mama..mestila tanye yg berpengalaman kan..pastu survey dan survey,tanye Mr.Google yg bijak bestari..winter coat ade yg pinjam kakak,ade yg beli..long john sy x pakai pon sbb bwk jeans yg tebal.raincoat n payung Alhamdulillah da prepare siap2 sbb the last day there uh hujan..vitamin c memang sy amek everyday,nk elak flu.waktu solat da download awl2,compass qiblat..gps da masukkan kat handphone..emergency num..dan bnd2 yg sewaktu dengannye~

raincoat yg sgt2 berguna ..huhu~

Haa..ade lagi..about Halal food lak..HK is a country yg x Muslim friendly sgt..so kena wt research ah pasal where to find halal food there..banyak je ley cari kat internet,tp kat Zabihah.com tu x byk pon restaurant yg di'list'kan kat HK..mujur laa Harpers punye agent da btau awal2 yg kat Nathan Road,between Imperial Hotel n Holiday Inn uh ade byk halal restaurant run by some Pakistanese..pastu kalau kat HK Island lak,kat Wan Chai ade Islamic Center yg satu level tu canteen yg jual halal dim sum..teh tarik pon ade..huu..kami pergi yg kat Nathan Road,kami pergi yg kat Wan Chai..mesti laa nak try semua kan..hee..pergi ber2 dgn sedaye upaya just berpandukan peta n signboard..adventurous beb~

nasi briyani+roti naan @ Zaifat Restaurant..Nathan Road

Halal Dim Sum+Chinese Fried Rice @ Islamic Center Canteen,Oi Kwan Road,Wan Chai

6 comments:

una husna said...

waaaa.. bestnyer min asyik gi jalan je. huhu~

min ta pegi ocean park ke?? it is the most attraction place in hong kong tau

rauain said...

cik minn!!!owh tq!mean korang grak sendiri la kan!!bestbest!tq cik kak!!=D

cikminn said...

una,xsempat pon pegi maen2 kat ocean park..tapi ade gak masuk kt entrance die.huhu.

lagipon pegi 4ari je kan..tu laa da tau oceanpark ag best tapi xpela,next time la kot pegi..

una da maen2 kat ocean park eh?die punye rides sume gempak gak kan..

ain,same2..kitorg banyak gerak mane2 sndiri je,ikot map n signboard..map n signboard sane sgt membantu..

NurulAtiqah said...

waahh...khas perenggan khas tuk saya~thanks min~wah xsangkalah murah ek..ingat mahal..
cam singapore shopping kt msia(china shopping kt hongkong~)
adakah brg msia ad berkualiti dr singapore jika begitu~jeng2~~

una husna said...

una da main da kat ocean park.. time d0lu2.. huhu.. best best.
tapi sekarang una google tempat dia lagi maju n bertambah syi0k. huhu.
teringin pegi lagik. sebab dlu tade disneyland. kamu dah pegi. jeles2.

cikminn said...

zopo,klu tgk value mmg ah mcm murah je..tapi kat sane uh dorang mark up harge suke2 je sbb da tau duet dorg kecik..so brg2 kire xdelaa murah sgt..mineral water pon dekat 10ringgit..huhu..

una,kite tgk die punye park map pon da menarik sgt2..teringin gak nk main sume rides die sbnrnye..una da pegi ocean park kire fair ah..hehe