Wednesday, January 20, 2010

Jalan2 HK Part 1

Jalan-Jalan Hong Kong

Day 1 (8 Jan 2010):
3.00 am - baba n mama hantar kitorg kat LCCT..mule2 cm xnak susahkan baba sbb kena pegi waktu2 camni.igt nak pegi kul12mlm camtu tapi baba yg nak hantar kul3pagi. Terima kasih sgt2 baba n mama..
6.20 am - departed from LCCT..naik air asia je..tambang murah beb..jimatla skit..huhu. dalam plane uh lapa plak,nak breakfast kenyang2 so makan nasi bukhara airasia tu..sy 1 nana 1..ok laa gak rase die..harge die RM9..kenyang..10.30am - da sampai kat Hong Kong International Airport (HKIA)..airport die besar la,kat dlm tu rase mcm kat KLIA gak.kitorg kan amek tour arrangement dari Harpers Travel,die da managekan tuk kitorg transportation from airport to hotel..so kitorg kena laa tunggu kat Tourist Pick-Up Area sampai agent dr HK dtg..jap je tgu,Ms Ling sampai..ok laa english die understandable..ley laa tanye macam212.30pm - lepas tgu satu couple from The Philippines sampai,me,nana n the couple naik coach ber4 pegi hotel..couple tu duduk hotel lain..kami kat Stanford Hill View,Tsim Sha Tsui..betul2 naik hill lahh..atas puncak.. da sampai terus ley check-in. cmbese la,kena bayar deposit HKD300 n bile check-out nnt dpt balik duit tu..hotel 3stars je,tp ok laa..bukannye nak duk dlm bilik sgt kan.3.00 pm - mule laa kami nak merayau2..semangat neh kitorg jalan2 bawak map sorang satu..tp awl2 ag da plan laa nak jalan mane,nak lalu road ape..mule2 pegi yg dekat2 Tsim Sha Tsui je..our first destination:HK Science Museum. ni macam Pusat Sains Negara+Petrosains. building die share dgn HK Museum of History tp kami x masuk yg tu..history2 neh malas skit..Science Museum entrance fee; HKD257.00 pm - puas main2 cm budak2 dlm tuh,kami pon keluar laa..sedar2 kat luar da gelap n sejukkk..kat HK kul6 da gelap.kul7.10 pm pon da masuk Isya'. da laa sejuk,pastu mule laa lapa skit..dlm beg mmg da letak byk choc n biskut tuk alas perut n tahan lapa.yela bkn sng2 ley bli halal food kat mane2 kan.kitorg pon bkk map n terus cari Nathan Road.kat situ byk halal food ley cari.ikot map n jap je da sampai Nathan Road.huhu.ade Kowloon Mosque yg besar.pastu ade sorg pakcik arab tu bg leaflet Zaifat restaurant n offer nak guide kitorg gi restaurant uh..

Zaifat tu restoran kecik je,kat level6 kat celah2 bangunan yg sesak..mujur laa pak arab tu bawak,kalau x mgkin terkial-kial gak carik.makanan kat situ mahal2 lah,roti naan yg sgt plain,xde kuah pon HKD15.kuah kena order asing n paling murah pon HKD50. so kitorg pon order 1pinggan nasi briyani n 1roti naan je tuk simpan nak wt breakfast..huhu.total tu HKD70.nasi briyani tu just ade nasi n ayam je,kuah n sayur langsung xde..tapi rase die ok la,sedap gak..perut ngah lapar kann
9.00 pm - perut kenyang,time for shopping plak!kitorg naik MTR from Tsim Sha tsui station to Mong Kok station..HKD5 je sorang for one way.naik MTR ni convenient gak,xya tgu lame,pastu sume station die byk kedai,station die mostly kat underground.kire macam ade satu kehidupan bawah tanah yg happening gak,sebab sntiase ramai orang.kitorg pegi Mong Kok sebab nak gi Ladies Street,tempat shopping yg direkemen oleh Mr.Terry. Tapi smpai Mong Kok tu,kena cari sndiri Ladies Street.kitorg pon jalan2 je smpai laa jumpe..Mmg banyak barang ladies pon,cam kasut,beg,baju,accessories sgale bagai..tapi sourvenir byk laa gak..shopping skit kat sni.harge barang mmg die letak tinggi2,tapi kena pandai bargain ah.terus mintak kurang dari half price.pujuk2 skit n kalau die x bg buat2 cabut gi kedai lain.kalau untung dapat laa harge yg sgt murah.peniage2 sane tu reti ckp english so xde masalah nk bargain harge.kalau dorg xreti pon,nanti die bagi calculator die n kite letak laa hrge yg kte nak.balik dr Mong Kok to Tsim Sha tsui,da letih..yelaa malam b4 tuh tdo sejam je.pastu dlm plane bkn slese sgt pon nak tido..smpai tsim sha tsui,kena jalan ag smpai hotel,naik bukit,baru ley jumpe katil..zzzz

Day 2 (9 Jan 2010):
9.00 am - siap2 tuk ikot half day tour by Ann's travel. kitorg pon xtau tour tu included dlm package.tibe2 je Ms Ling btau mase smpai kat HKIA. so ikot jela,half day je,xdela kacau plan sgt..bawak bekal roti naan n choc byk2 tuk breakfast.

Kitorg naik bus,ade 10 org je.ade dari Filipina,China,Malaysia. mule2 pegi HK Convention n Exhibition Center,tempat mase penggabungan HK masuk dalam China 1997.ade Golden Bauhinia Square.besenye kalau org China dtg HK,mst dorg pegi situ untuk amek gamba. hm pagi tu sejukk..kitorg amek gamba sepanjang Victoria Harbour..cantik view die..nampak star ferry ulang alik..teringin nak naik mase tu..
Second destination lak,kitorg pegi Aberdeen Fishing Village.tengok kehidupan nelayan yg memang tinggal atas bot.rumah atas bot,siap ade tv,washing machine sume tu.kami 10org tourists naik bot,sorg HKD50.yg bawak bot tu perempuan,die siap terang2kan ag satu-satu pasal ape2 yg kami nampak.besenye yg bwk bot perempuan sbb lelaki kena keluar awal2 pagi tangkap ikan..Pastu pegi HK Jewellery punye building..kami diberi penerangan kat seminar room pasal cara2 nak wt jewellery..then masuk show room die..brg2 memang sume cantik ah tapi of course la mahal.sy x sdiekan budget for jewellery laa..nana beli gelang kat sane,sy balik tangan kosong je.huhu. Last destination yg tour guide tu bawak was Repulse bay.on the way nak pegi tu,our bus lalu kat dpn rumah Stanley Ho,one of the richest man in HK yg ade byk casino kat Macau,n lalu umah Jackie Chan,no umah die 99 n gate die sgt tinggi so x nmpk sgt ah rupe bntuk umah die..hee
1.00 pm - bus tu bawak pegi Ocean Park.sape yg nak pegi boleh terus turun.tapi me n nana da plan nak pegi Madame Tussauds petang tuh so xsempat la nak pegi Ocean Park.kalau pegi pon rasenye x berbaloi sbb da petang,nnt dapat main sikit je plak..so tour guide tu turunkan kitorg kat Causeway bay..kitorg nak pegi Islamic center kat Wan Chai dulu,nak solat n lunch.tapi kat map xde tulis tempat tu.cek2 balik kat info yg carik dlm internet,ade tulis Islamic Center tu kat Kwan Road.so ikot map laa jalan gi sane.pastu terjumpe beberape Indonesians ngah jalan,so kitorg tanye laa jalan nak gi sane,tapi dorang ckp nk gi masjid dlu so kami ikot je la.rupe2nye masjid yg dorang maksudkan tu la Islamic center..so syukur sgt kitorg punye jalan dipermudahkan..kami solat n makan kat situ.ade canteen kat level5 n 'Rasa Halal Orient' Astro Oasis da pergi sane.ade dim sum yg sgt sedapppppp~total harge makanan;HKD71. puas hati,perut kenyang,nak jalan2 ag.kat Islamic center tu ramai Indonesians n ade Malaysians gak,so sembang2 skit n tanye jalan nak pegi The Peak.so kitorg pon jalan ag sampai jumpe tram station n naik tram..wohoo mmg batak kejap.tram tu double decker punye train yang lalu kat tepi jalan.ade kat HK Island je.sorang HKD 2.sampai kat station tuk paling dekat ngan Peak tram.tapi jalan dan jalan lagi,x sampai2 lagi.maknenye jauh jugak nak pegi Peak Tram station.tapi signboard kat situ sgt bagus..kat setiap penjuru ade.kalau jalan bawak map n ikot signboard,insyaAllah x sesat.ngah jalan uh,lalu kat dpn HSBC Building.waaa sgt besar n tinggi..nana suke laa sbb die kan keje kat HQ HSBC kat cyberjaya,ni dpt gi yg btol2 HQ punye kat HK.huhu. after jalan bberape kilometer,smpai laa kitorg kat Peak Tram Station..ramai woo beratur panjang..pastu nampak stu special counter tuk Peak Tram+Madame Tussauds tickets,so kitorg xya beratur n trus tgu tram sampai..ticket price:HKD180 per person.Peak Tram ni bawak org naik The Victoria Peak yg ade Peak Tower.tram ni naik bukit yg kecuraman die sampai 45degrees.memang tersandar jela mase naik tu.tapi view die dr windows memang best laa..sume bangunan tinggi2 je nampak tp tengok senget je kat tingkap..Sampai kat Peak Tower,terus masuk Madame Tussauds..yeayy dpt pergi Madame Tussauds..hehehejumpe ramaii celebrity n org2 tername tauu..tapi sumenye wax je la..amek gamba sampai battery camera n handphone sume abes..haha..lagipon mase kat luar tu sgt sejuk so mmg cepat ah bat abes..puas hati laa sebab memang teringin sgt nak masuk Madame tussauds nak tengok wax figures tu.b4 neh asek dgr cite orang je,skang da penah masuk da jugak..

8.00 pm - keluar drpd Peak tower sbb nak tengok Symphony of Light,pertunjukan lampu n laser dr buildings kat Hk Islands yg tinggi2 cakar2 langit tuh..sume pasang lampu macam2 kaler n laser memancar2 so memang nampak menarik sgt..Symphony of Light tu memang ade everyday,start kul8 n berlangsung 18minit.kalau nak amek gamba yg cantik,ade cameraman kat situ ley amek n bayar laa.kitorg amek sekeping dgn harge HKD50..ok laa gamba terang nmpak lampu kaler2~

9.30 pm - turun dr Victoria peak dgb Peak tram n jalan kaki sambil tengok2 signboard Star Ferry.kn pagi tu tengok dr Victoria Harbour mcm best je naik ferry so kitorg nak try ah gak..jalan ikot signboard n jumpe laa Pier 7,tempat naik ferry to kowloon.HKD3 je sorang..naek ferry 10minit smbil menikmati keindahan malam di HK.sampai kat Kowloon,jalan2 ag,lalu subway bawah tanah n balik hotel..

**to be continued...

1 comment:

Bette said...

There is only one thing better than shopping in Hong Kong, and that's eating. From small noodle joints to upscale French restaurant, you will locate all sorts of restaurant, eating hall and snack stall on earth in Hong Kong. Here I found small amount of Hong-Kong-styled snacks online (yummiexpress.freetzi.com). This is definitely a good choice before I have $ for another trip.