Tuesday, March 2, 2010

malang tidak berbau wangi atau busuk..

'jom makan kat al-Quds..nak naik moto..'
'ala macam nak hujan la pulak'

'kite pegi makan kat v6 jela..dekat sikit.try dimsum kat situ'

So pergi la v6 cafe meronggeng naik moto vroom~vroom~ ngan pemandu berhemah cik Farhin..ramai la jugak budak2 makan kat situ..ouh I terase macam senior pule sebab kat situ port makan budak2 foundation..lantak la orang tu da senior year ke ape I nak anggap die junior jugak..lalala~

Makan maggi goreng je n order 2 set of dimsum. amek yg siew mai ngan black pepper chicken..maggi goreng da nak abes baru la sampai dim sum tuh..mule2 tengok "auww keciknye..macam size fish ball jek"..mule2 farhin makan satu..pastu sy makan satu.. mata bertentang mata,dan mulut masing2 berbicara.."tak sedap ponn"..

Takpe la..sy pon tak leh la ngade2 nak compare ngan dimsum kat hongkong tu kan..of course la jauh beza..tapi farhin lagi dahsyat,out of 10,die bagi 0 point je.. sy ni hati suci sikit so kasi 1 point out of 10points..1 tu kasi markah effort lah..










gamba atas: dim sum v6
gamba bawah: dim sum @Wan Chai,HK (sgt sedapp)









Ouh lupe mahu cakap ini kejadian 2 hari yang lalu..ha dalam kul730pm camtu baru la nak balik..cik farhin pon start la moto die,sy pon naik n nak mulekan perjalanan..kalau tak silap waktu tu sy lupe pulak nak bace doa naik kenderaan..penat je ustazah kat tadika dulu cakap jangan lupe bace doa tu tapi sy hanya aplikasikan mase naik kenderaan beroda 4 n kenderaan udara n laut je..isy3..

Cik Farhin ni memang seorang minah rempit berjaya(tapi hari tu agak kurang berjaya).. sy suke jugak sebab boleh naik moto laju2..almaklumlah sy ni memang tak reti langsung bawak moto,naik moto pon tak biase so agak batak la di situ..sampai kat selekoh tuk keluar dari kawasan cafe v6,dalam keadaan yang gelap ditambah pule dengan cover helmet farhin tu,maka kami tidak nampak la kehadiran kereta kancil yang sedang memecut laju kat jalan tu..Kereta tu memang nampak macam tibe2 muncul depan mate n sy sempat la jugak menjerit "Farhiiiiinnnnn~" (ala2 drama melayu gitu) sebelum Cik Farhin brek mengejut..

Eeeeekkkkk...Kebaboomm! (tipu je mane ade bunyi camni)

Alhamdulillah Farhin sempat brek walaupon terlalu mengejut.Sy terjatuh jarak sikit la dari motor n motor pulak terhempap kat kaki Farhin..Sy rase sy jatuh kejap je sebab pastu terus bangun tapi nampak la tapak tangan da berdarah n lutut seluar jeans da terkoyak..sob3..sebab tergesel sikit kat jalan..Farhin tak dapat nak bangun sebab kaki die kat bawah motor tu. "Farhin ok?" sy tanye n die cakap "min,angkat motor...angkat motor.." (waktu ni sumpah rase cam drama melayu dengan nada suara yang sayu gitu)..

Waktu nak angkat motor tu datang la 2 orang yang naik kereta kancil tu nak tengok2 ape yang patut..uisy kereta tu pon berhenti agak jauh dari tempat kejadian mungkin disebabkan inersia.(tadi sangat laju so nak benti tu terlajak sikit kedepan)..orang tu cakap "hati-hati ye"..dalam hati sy cakap "hehh kamu tu pon kena hati-hati jugak sebab bawak kereta sangat laju"..tak sure la orang tu bukak lampu kereta ke tak,sebab muncul tibe-tibe je kan..ade kemungkinan tak bukak lampu~taktau la..

Dan waktu tu rase bersyukur sangat2 sebab sempat brek..sebab kalau tak,(tak sanggup bayangkan) kalau tak sempat brek,mungkin da rempuh kereta tu depan2 n the worst thing is boleh tercampak kat tasik kat masjid kat sebelah jalan tuh..huisy kalau bayangkan memang menakutkan tapi Alhamdulillah sangat2 kami cume jatuh motor je..

Motor pon da angkat,Farhin pon da boleh bangun,tak nak buang mase sebab da masuk Maghrib so gerak balik je la..kesian tengok Farhin macam sakit kaki tapi sy ni takde lesen moto plus haram tak reti bawak motor so nak tak nak die gak la bawak balik v5..Kat atas moto tu boleh pulak sy tergelak2 sebab tibe2 dapat satu pengalaman baru..mujur la takde penonton kalau tak segan la i~jatuh tertonggeng ke ape ke tak tau la camne gaye~

Sampai bilik,basuh2 luke,baru sedar banyak gak luke kat siku n lutut..kat tapak tangan luke sikit je.tapi yang agak menyedihkan,seluar jeans yg best tu terkoyak..syahdu je tengok ade lubang..uwaa.. memang pedih la nak basuh luke tu tapi haruslaa basuh kan..Farhin pon terus datang bilik sy,tengok2 luke..Die takde luke langsung,takde calar pon..sebab die pakai jaket tebal yang lengan labuh so dapat la lindungi tangan die.cume die terase sakit kat tulang kaki la..sy rase tu lagi menakutkan sebab tak nampak sakitnye kan..harap2nye ok je la..sabar ye Farhin..hehe

So sampai sekarang still kena solat duduk..sebab sakit nak rukuk n sujud..luke2 pon ade lagi tapi makin elok kot..kirenye tangan n kaki kanan sy ni takleh terlanggar pape ah sebab ngah proses pemulihan lagi..dan sekarang sy berhasrat untuk tidak membonceng motor lagi..(mungkin sampai fobia sy hilang..(hehh fobia la sangat))

the moral of the story is:
"Bacelah doa naik kenderaan tak kirelah kenderaan jenis ape pon.."
Semoga Allah melindungi kalian~

10 comments:

Hana' Yusuff said...

isyyy.. suspen je.

itula, kadang2 naik kete dekat2 pun mcm tak baca... tp cuba juga baca bismillah paling kurang

nasib baik tak de apa2 sgt. letak minyak gamat dah?

cikminn said...

hehe..tu la bile skali x bace doa waktu tu la terjadi something..jadi pengajaran.huhu

da sapu minyak gamat..da gi klinik sapu2 ubat n balut gak..pastu pelik pulak nurse tu cakap x elok letak gamat..

nak ikot cakap mama drpd ikot cakap nurse situ..hee~

Hana' Yusuff said...

pernah juga dengar ada yg kata gamat tak elok
sbb ada yg kata sstgh yg buat gamat ni guna bahan toksin atau tak betul2 asli gamat. masalahnya tak tahu yg mana asli dan tidak

kalau kat pharmacy pun ada jual utk luka.. try yg itu pun ok kut.

cikminn said...

xpela luka2 tu macam nak kering da..

ade gak amek vitamin c..

harapnye x tinggal parut ah..jatuh saham i pulak kang..huu

Mohaimin_Ichi said...

Wohoho
bukak lampu ke x keta tu?
mujur slamat, kalo x,
aku akan cari pemandu tu smpi dapat!!
sian anak ak sorg ni luka smpi kena solat duduk.

haha.
ritu otw balik utp, satu keta memotong dekat jalan yg agak susah nak potong(keta tgh banyak dua2 belah)
skit je lagi nak head-on collision
tapi mujur sempat elak(last2 minit tu)
seram gak fikir ape jadi kalau x elak time tu

zureen-chan said...

get well soon min! hihi..

zafarel said...

tula..len kali..nak makan ajak..~tiada kena mengena~SEKIAN DARI SERI PENTAS..

cikminn said...

moh, kalau pape jadi kat aku,ko kena carik tau sape yang bertanggungjawab..hehe

zuren, thanks :)

zafarel, lenkali aku 'ajak-ajak ayam' ko makan tapi kne naik kete ah..ko penah jatuh motor lagi teruk kan..huu..SEKIAN DARI AUSTRIA~~~

saufiahmad said...

padan muke ko...miahahah..begitu kejam skali aku...miahaha..aper pon..smoge cepat sembuh..terhibur melihat drama melayu ko~

cikminn said...

ohoo tq la ye sopi sebab mem'padan muke'kan aku...huhu~ terhibur eh.pasni ley la aku jadi drama punye director kan