Thursday, February 3, 2011

Jalan-Jalan Korea Part 3

Day 3 (17 Januari – Monday)

Winter Sonata Mode

Yabedabedu semangat neh nak pegi Nami Island..1week before gi Korea struggle beb nak habiskan sume episod Winter Sonata..of course la aku tengok skip2 kan sebab tanak la layan mood jiwang2 sedih2..tengok balik drama tu pon sebab nak tengok balik scene2 kat Nami Island hoho semangat kan..pagi2 cambese la siap2 pakai baju tebal2..kali ni 5lapis lak sebab kat island tu lagiii la sejuk so protection kene over sikit hihi..temp -20c. Tapi tak puas hati tul ngan winter jacket tu sebab Nampak buncit gile perut..nak pegi Nami Island ni kena naik train dulu dari Seoul Yok pegi yok mane tah tak ingat name..sampai yok tu pekena coffee kat vending machine..dapat la a very small cup,900won.. pastu naik taxi pulak nak pegi jeti,kena bayar 2600won. Tiket nak naik feri pegi balik to Naminara Republic 8000won. Sementara tunggu feri tu makan gak goguma (sweet potato) panas2 sedap wooo...


Kat feri tu ramai gak orang,kitorg tak dapat duduk..huhu..tapi bole berdiri luar feri..sejuk gileeeeee beranginnn..sungai tu beku je..feri siap kne pecahkan ais untuk lalu..sampai2 nami,kagum tengok air pancut yang beku..pastu Nampak ade tourist from china kot,pakai skirt je,pastu heels lagi..camne la dia tahan sejuk tu..menyeksa diri..hoho..
Kat nami pokok2 cantik je tersusun..straight je..jalan2 menikmati pemandangan,amik gamba banyak2..bile sampai kawasan yang tempat shooting winter sonata tuh..waaaa cantiknyeee....kesian la jugak ngan mamat nizam tuh sebab kene pegang camera berat2 n sikit2 kena amek gamba kitorang..sabo jela ngan kerenah 3 beradik neh..hoho~

Solat zohor kat tepi2 cottage n kawasan yang tak ramai lalu..wudhuk memang kitorang jage betul2,lagipon covered satu badan,pakai glove lagi..naseb tak terkentut pon hohoho.tenang je rase walaupon sejuk tak terkate.bile angin tiup tu,,siap ade bunyi angin lagi..fushhhhhh~~~
kesian tengok Apis macam da tak tahan sejuk sangat da,asek ajak kitorang balik je..tapi rugi la kalau balik cepat kan..pas solat tu jalan2 amik gamba lagi..ade stall jual Korean pancake..pancake tu dalam ada honey n kacang je so boleh makan la.3000won..sedapnyeeee ngan panas2 lagi..wahhh puass..pastu nak rest sikit,kitorang lepak dalam coffee shop kat situ..nana,auni,nizam,apis n eqa sume minum coffee tapi aku cam nak makan icecream..orang kate sedap makan icecream kat tempat sejuk sebab bile masuk dalam badan rase panas sikit.naseb kedai sebelah tu jual icecream so beli la chocolate icecream,3000won..makan dalam coffee shop tu..best3..
Balik tu naik feri lagi..pastu jalan pegi bus stop..nak pegi train station bole naik taxi or bus..bus cam lambat so kitorang ber3 naik taxi..kena 2500won pulak..kat station tu pon sejuk je..tak tunggu train kat tepi platform pon sebab lagi sejuk.tunggu kat dalam station tu n tengok screen ade tulis train da smpai station mane.bile da dekat ngan station kitorg cepat2 naik atas untuk naik train..lebih kurang 40minit kot train tu tuk sampai seoul station.

Apis gerak balik hotel sendiri, me nana auni n nizam gerak naik train lain..pegi Sindang. Sindang ni rapukgi town,kawasan yg famous ngan rapukgi..masuk kat satu restoran ni,naik tingkat atas..lega sikit sebab kedai tu panas..bole bukak muffler,topi sume tu.kitorang makan dokbugi+ramyun (20 000won).. dokbugi tu rice cake yang sunye wonder girls suke makan tu miahaha..erm mule2 makan sedap gak tapi lame2 muak..penat nak mengunyah..tapi licin tu of course lah tengok la perut masing2 camne.. tempat yang kitorang makan tu same ngan restoran yang yonghwa cnblue n seohyun snsd makan mase baru2 kawen kat ‘we got married’ hehehe..pastu balik bilik~


3 comments:

Anonymous said...

makanan kat situ mmg halal ea?

cikminn said...

kena cari tempat halal or pilih makanan yang tak de daging2. tempat ni student m'sia kat sane yg recommend

sarina sabran said...

Salam. Bole minta no contact nizam x sis? Tqvm cecesay@yahoo.com