Thursday, February 3, 2011

Jalan-jalan Korea Part 5

Day 5 (19 January – Wednesday)

Shopping mode + Boys Over Flower mode


Pagi2 pegi Dongdaemun..hari ni memang kene shopping sebab tengok Korean won dalam purse macam banyak lagi je..haha..kat dongdaemun ni nizam bawak pegi satu kedai yang student msia slalu pegi tuk beli Korean silk.ajusshi tu siap convert lagi harge dalam ringgit n nak bayar in RM pon boleh..kitorang beli Korean silk sorang sepasang n beli untuk mama jugak..sepasang dalam 36 000won.


Pastu gi shopping lagi,beli winter jacket,leather cap,Korean traditional socks,topi winter kepala bear untuk adik,apron,auni n nana beli baju2..kat sane jual baju2 biasenye ikut season..so mane2 je banyak jual barang winter je..baru niat nak beli banyak2 shirts,jacket ke baju stylo2 ala2 kara snsd after school sume tu,xdapek ah..hoho~ salah season ah pegi..hahaha..tapi yang bestnye banyak gak kitorang practise cakap Korean..yang basic2 la,bile ahjumma tu cakap panjang lebar ternganga la kitorang,pastu ape lagi cakap je melayu.memang macam ayam n itik la..

Lunch pulak makan ikan bakar..ade steam rice,kimchi,sayur2 segala bagai,spicy squid,soup, ikan bakar tapi taktau ape name ikan tu..sume 24 000won. nana sorang je tak abes..pelik bin ajaib~ sedap je makanan tuh..

Da kenyang..pegi namdaemun pulak untuk beli brooch..tempat jual brooch tutup kul5 so kene cepat. Fuiyooo banyak gile sume kilat2 shining2 silau2 je..banyak gak ah kitorang borong brooch.pastu ade gak beli butang baju melayu untuk baba n abang,gelang2 pon beli gak..aku ni beli sebab geram tengok je tapi tak suke pakai gelang sebenarnye..rambang mata kat situ..kat market tu gak kitorang beli banyakkkk seaweed..macam2 jenis.yang spicy punye memang spicy betul..beli seaweed satu plastic besar macam2 jenis.50 000won.

Sebabkan namdaemun market tu dekat je ngan bilik so kitorang solat kat bilik je. Pastu keluar balik nak pegi Myeongdong lagi..haritu tak puas jalan kat situ..malam2 lagi meriah,lagi ramai orang,lagi banyak lampu2..kat situ semangat shopping..beli jacket,bags,shirts..geram masuk SPAO sebab model2 die SNSD n Super Junior..so mcm meriah sikit la,da la sale gak..lalala~

Namsan Tower da memanggil2..nak pegi situ kena daki bukit lagi..kaki kanan memang terasa sakit tapi sebab pakai uggs ni rase cam ok lagi..yang penting jangan kecundang..banyak kali auni n nana tanye ok lagi tak jalan sebab memang serius letih kena jalan naik bukit tu plus banyak barang kat tangan sebab baru pas shopping kan..tapi syukur ok je lagi.da sampai kat building tu kena naik tangge pulak untuk beli tiket nak naik cable car.7500won sorang.sambil tunggu cable car sampai tu rehat2 jap duduk kat tangge n kumpul tenaga untuk happy2 kat namsan tower tu..

Kat cable car,feeling2 kkotboda namja la pulak kan..hoho..cantik la pemandangan dari atas waktu malam..sampai kat atas tu,naik tangge lagi..sampai kat tempat banyak2 lock yang couple2 selalu pegi untuk letak kunci kat situ..cite running man pon ade pernah shoot kat situ gak.

Kat atas tu la kitorang baru nampak benda putih2 turun..mule2 ingatke cam serangge ape la terbang2 skali bile kena kat muka cam sejuk je..baru sedar snow turun..sukeeeee...first time kan so excited la..cume snow tu halus2 je so tak puas sangat..pape pon penat hilang la kejap bile syok2 amek gambar n poyo2 main snow kekeke^^

Kitorang naik cable car yang last trip punye..memang padat sendat dan ketat la dalam tu sebab kena bawak balik sume orang yang kat kawasan tower tu..sampai kat bawah tu,mule2 ingat nak naik taxi je balik sebab takut nizam tak sempat balik bilik die naik train tapi taxi lambat sampai pulak,so jalan kaki la turun bukit..sume jalan laju je sebab da malam sangat.waktu tu la yang paling critical sebenarnye sebab kaki kanan berdenyut2 mencucuk2 tapi aku tak bole stop sebab rasenye kalau stop lagi terase sakit..doa je banyak2 dalam hati mintak kekuatan..

Alhamdulillah sampai bilik dengan selamat n nizam pon sempat je naik train yang last skali..

Malam tu packing barang sebab esoknye da nak balik..pinjam vacuum kat seoul backpackers tu sebab gune vacuum bag nak compress kasi space banyak sikit.memang penat gile tapi nak tak nak kene gak kemas terus barang2..tido kul330pagi..



2 comments:

casablander said...

seronok betul baca catatan perjalanan korea ni..tak sabar nak ke korea tahun depan..

blog ni banyak bagi info..

tq.

Amanda Musa said...

Hai.. saya pergi last year. waktu siang ok lagi boleh pakai jacket nipis. sekali sampai malam, menggigil.hihihi. makan ikan tu kat mane?.jemput singgah kat blog saya yer.. :)