Tuesday, February 15, 2011

Jom ke laut!

Cuti-cuti Pangkor 2 hari 1 malam bersama 9 gadis Mechi 4th year 1st sem...

Min, Sya, Najat, Zureen, Anis, Aisyah, Hana, Wani, Aos. Kami bersembilan begitu bersemangat ye..Mahu enjoy sakan semester ni sebab takde FYP lagi n ade sikit je kelas n Jumaat takde kelas langsung. so harus ambil kesempatan ni untuk spend mase bersama-sama sebelum grad n keje~

11 Feb-Jumaat
7.30pagi sume berkumpul tepi tong sampah (?) sebenarnye tepi parking lot. Da cukup 9orang naik 2 kereta pergi kat depan UTP,park kereta dekat2 pondok guard tuh. Pastu jalan la naik jejantas n tunggu bus kat seberang jalan..lamenye bas x sampai2,asek ade lori besar2 n backhoe.ingat nak tumpang backhoe je rase..sambil tunggu tu makan dulu sandwich sardin yang kitorang da prepare malam sebelum tu..sedappp..
Hampir setengah jam tunggu, nampak la kelibat bas merah 'Roadways' n kitorang pon naik la..sorang RM4.80 (Seri Iskandar-Lumut). Dalam bas tu sume tido je,ngantok~ Dalam bas kira2 sejam gak ah.
Sampai kt Lumut, pergi kedai dulu, beli la ape2 barang,newspaper, air mineral, plaster.Ne tau harge kat Pangkor mahal sikit kan so beli je brg2 kat darat..huhu. Beli tiket feri Lumut ke Pangkor kat jeti tu, sorang RM10 roundtrip (Lumut-Pangkor & Pangkor-Lumut), tunggu sekejap pastu naik la feri..
45minit naik feri, sampai la kat Jeti Pangkor..cari teksi pink, mintak driver tu hantar kat Nipah Bay Resort.bayar taxi tu RM20.sebelum2 ni kitorg survey2 resort, ingatke Nipah Bay tu ok.tapi bile sampai,bilik yg kitorg nak duduk tu katil rosak la,pastu pakcik tu cam suruh bayar cepat2 la.nasib kitorg tak confirmkan n bank in duit awal2. pastu cari resort lain,compare2, last2 gi Suria Beach Resort, amik 2 bilik. satu bilik RM80 satu malam, ade 3 katil single,n dapat extra tilam n bantal, ade tv,air-cond n toilet bersih.convenient la. Lupa lak nak amik gamba bilik,masuk2 sume terjun atas katil terus hoho~

Tengahari,da lapar.nak jalan2 cari makan dulu. tapi sebelum tu sewa basikal. satu jam RM5, kitorang amik 24jam, RM20. 7 orang naik basikal, lagi 2 orang share satu motor. sewa motor 24jam RM40. dari 12tengahari sampai 12tghari esoknye. Pusing2, cari tempat tempat makan yang murah. Lepas makan, masuk bilik, solat n siap2 untuk pergi snorkeling!

Kat tepi jalan tu ade banyak tempat untuk mintak bawak gi tempat snorkeling. kitorang amik yang paling dekat ngan resort je. bro kat situ semangat promote2, dia kata better gi swimming n snorkeling hari tu terus sebab air tengah cantik, cuaca pon elok. so kitorang pon setuju la, sorang bayar RM15 je. bro tu bawak naik bot, penuh bot tu ngan kitorang sume.pusing2 tengah laut,tengok2 pulau2. tapi kat bot x dapat amik gamba sebab bro tu bawak laju,drift2,selekoh tajam sume.tapi seronok! tengok ade batu bentuk tapak kaki orang tengah tido, bentuk ikan paus, n bentuk pelik2 lain lagi.

Kul3 camtu bro turunkan kitorang kat satu pulau tu,tepi pantai pegi swimming n practice snorkeling kasi terer. bro tu tinggalkan kitorg kat sini.sume excited neh. main air cam orang gila.
Kitorang bawak bola so main bola tampar dalam air, main kejar2, main monyet2.belum snorkeling kat tempat banyak ikan lagi sume da kecut2 jari. kul4 lebih tu bro tu sampai untuk amik kitorang bawak gi tempat snorkeling pulak.
Bro tu datang tibe2 mase kitorg tengah snorkeling. die pon join sekaki. die tak pakai life jacket pon, swimming tengah laut, menyelam amik sea cucumber macam dlm gamba tu. tunjuk terer depan sya kot.die berkenan kat sya.auwww sya hot~

Puas main air, jari mmg kecut gile,tangan calar balar tergores ape xtau.ade sampai kaki terguris, seluar terkoyak, lebam2. takpe kami sume kuat! naik darat, sambil tunggu bro tu dtg balik amik bot, kitorg main2 dlu ape2 yg ade dekat2 kwsn tu.ade buaian~
Balik tu,naik bot,bro tu mmg drift kaw2..sampai resort,sebab xnak berebut toilet,ade yg mandi dlu,ade yang sambung kuar ag,pusing2 naik basikal.tak kisahla basah2 pon. zureen n ana gi makan aiskrim n beli burger, min n sya naik basikal n gi makan oblong, najat n wani jalan kaki gi tengok kedai2 jual souvenir.

Malam pulak,cari tempat untuk bbq. cari port baik punye,tepi pantai leh dengar deruan ombak,ade buaian,cume gelap gile. ingatke nak buat unggun api jadi sumber cahaya.tapi nak nyalakan api pon amik mase byk.starter n arang tak banyak sangat bawak.tapi berjaya je kitorg siapkan ayam bbq tu. tahniah kepada sume sebab bergabung tenaga :)
Sebabkan da malam sangat, tak jadi nak makan tepi pantai.so lepas bakar tu, bawak balik sume brg n makanan kat bilik, hidang makanan n makan ramai2 dalam satu bilik. da makan tu main game pulak! game ngarut2..gelak ketawa je malam tu,ngan aksi pelik2 dari anis, sya menari ballet, wani posing tuk photoshoot, najat berkokok n exercise tgh mlm, min tertolak sya smpai jatuh katil..hehe mcm2~

12 Feb - Sabtu
Pagi2 kul830 da siap2..tapi aisyah n zureen taknak bangun tido,zureen mcm demam je,kesian.. kitorg yang lain2 ni siap2 nak naik banana boat! 5orang je nak naik, anis n aos kua jalan n breakfast sebab dorang penah naik da. sorang RM15. kitorang yang lain2 ni 1st time nak naik banana boat. Sementara tunggu bot datang, ambik angin dlu tepi pantai.
Banana boat da sampai..semangat min, hana, najat, sya n wani naik. pakcik yang tarik gune bot tu susun2 kitorg kasi seimbang. pastu zoom naik banana boat sampai tengah2 laut..sebenarnye cuak gak dalam hati,tak tau lagi camne la jatuh nanti.kurang confident mule2 tu huhu~ pakcik tu pesan bile die angkat tangan,kitorg sume kne letak tangan atas kepala. lepas tu tros jatuh...tenggelam dalam air. mase first time jatuh tu, bile nak naik air tu kepala aku terhantuk benda.macam keras je,terus pening. skali rupenye terhantuk pinggang najat.aduhh pening..camne ni nak jatuh lagi pasni...
Pakcik tu tanpa belas kasihan jatuhkan kitorang 5 kali..mase first tu je tempat yang cetek skit,yang lain2 tu sume tempat dalam n ade kat tengah laut gak..da la mase tengah2 laut gak la pakcik tu nak isi minyak motorboat die.syukur la sume selamat heheh..paling struggle mase nak naik banana boat tu balik..memang gune banyak energy sangat tapi papepon memang best giler! lagi2 ngan member2,lagi seronok :)

Lepas turun dari banana boat tu, kitorg main air lagi..life jacket da kene pulangkan, so main2 air kat tepi2 pantai je,baring2,berenang dekat2 tak berani gi jauh2 huhu..lepas tu nak gi pantai belah lain pulak,balik resort ambik basikal. pergi kat pantai yg dekat kawasan atas sikit,mandi2 n main air lagi. banyak amik2 gamba,gamba lompat banyak best2 tapi aksi2 yang bahaya tak sesuai letak kat sini..
Puas da main air...badan pon da penat..pergi makan dlu kat gerai tepi2 tu naik basikal.pastu pulangkan basikal. berbaloi gak la sewa basikal tu 24jam.sebab banyak gak gune. pastu balik bilik,mandi n kemas2 barang. check out pukul 1 ptg. mintak tolong org resort tu callkan taxi pink,bile sampai tu terus naik.sekali lagi bayar taxi tu RM20.sume orang pon memang letih da. kat jeti pangkor, baru la ambik gamba 9orang sekali.'Mechi Girls Generation' hehehe^^
Sampai jeti,naik feri pulak.tiket guna yang tiket pergi tu,valid sebulan RM10 so kitorg takyah bayar tiket da. dalam feri amik gamba lagi sampai bateri camera pon empty.
Sampai jeti Lumut, solat dlu,minum air kepala,beli souvenir, gerak naik bas pulak sampai Seri Iskandar. Sorang RM4.80. bas berhenti depan UTP,so jalan kaki gi kat kereta n terus balik V5.
Wahhh seronok~

Lepas ni plan nak pergi Genting n Langkawi same2 pulak kan kawan2 :)





4 comments:

seliparburok said...

haha.. mmg besh sgt kan!

zureen-chan said...

bestttt~!
eh min, minum air kepala?? haha..

cikminn said...

mst la best..hehe
alamak,air kepala la pulak.naseb bukan air hidung.hoho typo~

NDA IMTIYAZ said...

BLOG MENARIK...:O)
SENANG2 SINGGAH LE KAT BLOG KAMI YER..
www.ndaimtiyaz.com

Dr Nik