Friday, July 31, 2009

selesema vavi~

"mak kate x baek mencuruttt..."
so untuk elak dpd mencarot/mencurut,sy tulis laa 'vavi' instead of 'babi'..(tp rasenye xsalah kot tulis babi..huhu)
**ni zureen yg ajar :p

haisyyy...takot betul ngan keadaan sekarang neh...malaysia da x aman lagi daaa...bukan sbb perang ke rusuhan ke ape(mintak dijauhkan la), tp sebab penyakit baru yg dtg dpd binatang yg haram uh..influenza A / H1N1 / swine flu...
Ya Allah...memang makin takot bile bace kt the star td yang skang da ade kematian ke 4 disebabkan h1n1 neh...da laa mangse uh 20thn gak..jom sedekahkan al-Fatihah.

mcm2 jadi skang neh..Allah da tarik balik nikmat udara yg bersih,skang neh jerebu je,nk tgk pemandangan nan indah permai pon da x clear..pas2 nk bernafas puas2 sesuka suki pon da xberani sgt,sbb asek nk berjage2 je,xmau terberjangkit flu ngan org laen..nk g mane2 kne pakai facemask..bkn selesa sgt pon pakai facemask uh tapi sbb dlm ati fikir 'sy xmau sakit' n 'sy xmau berjangkit' so sy pon rajinkan diri pki mask uh..

ade gak kesah menarik pasal mask uh...sy pny facemask uh dpt dpd kaksai,yela die ade byk sbb b4 neh keje kt hospital kn,so soh laa nana bawakkan..b4 neh penah dgr kaksai tegor nana pakai mask terbalik,wkt uh dgr laa kaksai ckp 'putih depan ijau belakang'..so sy pon ingat jela bnd uh..pas2 bile kt sini,nk pakai mask uh,sy pon pakai laa yg ijau kt idung,yg putih kt lua..sy dgn confidentnye btau member2 laen sbb dgr sndiri dpd kaksai kn..xkan laa die tersalah kot sbb da bese pakai..tapi slalu lak bile lalu uh ade org tegor ckp 'ijau kt luar..'.

sy xpuas ati gak,nak gak ikot ape yg sy dgr..so sbb nk confirmkn balik,sy pon msg kaksai,tny mane depan mane blakang..
rupe2nye slame neh sy tersalah faham..huaaa..kaksai maksudkn depan uh is d one yg menghadap idung n blakang uh yg menghadap alam sekitar yer...sy yg silap!!! hohoho

kene blaja bm balik neh...mane depan mane blakang pon ley silap..adeyh...

kpd kwn2 yg ade terdengar sy ckp putih kt lua ijau kt dalam uh,harap maaf yer..sy xberniat nk mengelirukan anda..sy silap..ampun pakk..

ok,skang nk serious skit..
bile search kt mne2 pasal h1n1 neh,mcm2 cite kte dgr n byk je yg da bitau pasal cara2 nak cegah jangkitan neh..tapi nape makin banyak kes ni jadi,malahan makin mencurah-curah ke ladang gandum?? orang malaysia neh xsedar ke pasal kesan h1n1 neh,xkan nak tunggu makin ramai meninggal baru nk cuba cegah?

1. masa cuti ari2,slalu laa gak tengok berita,bile ade sekolah tutup je n sume students kne kuarantin kat rumah,sesetengah parents neh boleh lagi bawak anak2 die jalan2,yang lagi peliknye bile skola kebangsaan kene tutup,parents suruh pulak anak2 uh pergi skola agama..kan same je tu,skola tutup bukan sebab saje2 nak bagi cuti,tapi sbb nak elak students daripada berjangkit..

2. kitchens dirtier than bathrooms..says Dettol survey..terkejut x? yg ni copy paste je:

KUALA LUMPUR: Toilet handles and telephones are among the cleanest items in many Malaysian homes, with kitchen cloths and taps being dirtier than toilet flushes and toilet door handles.

Also, despite the global influenza A (H1N1) pandemic, only 21% of Malaysians recognise hand washing as an effective way to avoid catching the flu.

According to the fourth annual Dettol Global Hygiene Survey conducted by the Hygiene Council, an estimated 80% of all infections were transmitted by hand.

“Hand washing is probably the most important act you can do to protect yourself and your family,” said Dr Christopher Lee, a council committee member and specialist in infectious diseases.

The survey collected bacterial swab samples from 140 homes in seven countries, and the report revealed that contrary to popular belief, kitchen cloths and taps were dirtier than toilet flushes and toilet door handles.

3. ade doktor yang da malas nk cek pesakit,sampai suruh nurse je yg cekkan..jangan amek mudah laa doc..(bukan sume doc laa ye)..blaja tinggi2,bile da jadi doc uh wtlaa mcm doc,nurse pon ade tugas die sndiri gak..oops sy bukan emo sesuka hati yer,tp sebab ade je kes cani kat hospital..sebab da makin ramai kene flu,doc pon cm suruh nurse je cek n kalau nampak cm flu bese,bagi ubat flu je..xley laa cm2 kn..

4. ramai org da pakai facemask bile keluar ke tempat awam/tempat ramai orang..bagus laa tu..precaution is better than cure..(pesanan penaja:hijau kat luar~ :p ) tapi ade gak sesetengah orang yg xmau pakai gak,dengan alasan x selesa / x comel / x ade / x bergaye..what ever pon alasan uh,come on laa..pakai facemask neh bukan sebab suka suki je,tapi sebagai perlindungan daripada jangkitan..bukan org yg selesema je kena pakai tapi sume org yg rase2 akan berjumpe dgn org laen..kalau xde boleh beli kn,xpon mintak kt mane2..skang ni kan senang nak dpt mask uh..

5. basuh tangan...ni penting...sebab virus boleh merebak melalui sentuhan gak..contohnya bile someone yg ade flu bersin then die pegang kat mane2,pas2 ade org laen plak pegang kat tempat tu,boleh jadi org tadi uh terberjangkit gak..so slalu2 laa basuh tangan or gune hand sanitizer...sanitizer neh bley beli kat farmasi ke,guardian,watson..hand sanitizer neh selamat je nak makan lepas letak n kering kt tangan..

haa,bace neh gak..
Two-thirds (67%) report that they or someone in their household has washed their hands or used hand sanitizer more frequently in response to reports about H1N1 flu, while a majority (55%) say they have made preparations to stay at home if they or a family member is sick. About one in four report that they or a household member have avoided air travel (27%) or avoided public places where many people are gathered together (25%). About one-third (35%) of Americans say they personally have taken steps to avoid being near someone who has flu-like symptoms. In addition, 14 percent report that they personally have stopped shaking hands with people, and 12 percent say they have stopped hugging and kissing close friends or relatives.

selamat berjaga-jaga..semoga Allah melindungi kita semua..
pen off

2 comments:

zureen-chan said...

name tulis name saya kt ctu....
mak kate, tak baek publisiti meluas sangat..hehe..

cikminn said...

sekali sekala kasi can nk bg zuren glemer sikit...hehe