Saturday, September 26, 2009

Kisah Tok Nong

Post ini tiada kaitan dengan orang yang bukan saudara mara saya..so langsung x rugi kalau kawan2 x bace..ini cume sebagai catatan saya untuk kenangan di masa hadapan.. :)



1. Tok Nong ni mak baba..lahir tahun 1919 & now da berusia 90tahun.

2. Mase mama baba pergi haji,sy baru 8tahun/darjah2 & iman baru 7bulan.Tok Nong datang kat umah,tolong jaga kami sume adik-beradik walaupun TokNong pon x larat berjalan sangat masa tu

3. X tau laa kenapa sy rasa macam bonding sy dengan TokNong lagi kuat drpd dengan TokHafsah(mak mama). Padahal lagi selalu jumpa TokHafsah sebab TokHafsah slalu duk KL.

4. Mama cakap TokNong yang slalu ajar sy mengaji mase kecik2 tapi sy x bape ingat pon,sebab seingat sy mama yang ajar sy bace iqra' n alQuran..mungkin mase tu sy kecik sgt kot

5. Waktu bln Jun lepas mase balik kampung dengan KakAin tu,TokNong nangis jumpa sy & cite macam2 kat sy.terharu gak sebab besenye TokNong nangis dgn anak2 die je..

6. Walaupun sy x reti cakap dialek Tganu tapi sy boley laa faham jugak bile org cakap..tapi sebab suara Tok pon macam da xkuat sgt,banyak kali jugak laa sy kena tanya balik ape yang Tok cakap. macam "ha ape Tok?", "Tok cakap ape tadi?", "erm,ape?" segan jugak sbb kena tanya ulang2 tapi nak wat cane,sy kena berlatih lagi dengar suara Tok.

7. Tahun sebelum ni,Tok mampu lagi duduk & mengengsot kalau nak bergerak..kencing berak pon boley lagi mengengsot sambil dibantu untuk pegi toilet.but now Tok punye lutut da makin x kuat,Tok da makin 'dok ghok' nak bangun so skarang baring je kat tilam.

8. Mase musim raya je Tok akan duduk kat umah asal kat Pulau Rusa tu tapi mase lain akan duduk kat umah Ayah De xpon umah Ayah Cik We..Pagi after solat raya tu,memang akan penuh sangat2 umah TokNong sbb sgt2 ramai sdare mare cucu cicit piut miut sume datang melawat.TokNong sgt glamour yer..hehe

9. Untuk raya tahun ni,mule2 ayah su man n family yang jaga Tok dlu,after dorang balik baru laa me & my family jaga..sebelum nak jaga tu kena menuntut ilmu dulu..kami sume x ade pengalaman jaga orang tua yang uzur so memang kena tgk contoh dulu laa..so ciksu yg ajarkan dulu.

10. Sebab Tok da x larat nak bangun n baring je,so bile Tok terasa nak kencing ke berak ke,Tok akan tekan bell n bell tu akan berbunyi kat dalam umah Tok,tempat kitorang lepak2 n kami akan terus pergi kat Tok..Bile nak buang air,kami kena angkat kaki Tok,letak bekas untuk tadah & basuhkan & lapkan..nak buat tu perlukan 2 orang.Kadang2 sy n nana,kadang2 auni n mama.walaupun kami baru je blaja buat sume tu,tapi sebab agak kerap so kami rasa macam da biasa da..

11. Bila nak buang air besar,agak payah sikit n perlukan 4 orang..mule2 pakaikan pampers,then basuhkan,bersihkan,lapkan..macam untuk baby.bile nak mandi pulak,baba n abang yang tolong angkatkan Tok letak atas kerusi dalam toilet then mama & sorang lagi mandikan Tok..

12. Alhamdulillah kami dapat jugak lakukan tu dengan jayanya..syukur sebab Tok pon macam percaya dengan kami semua.xdelaa Tok complaint macam2 or rungut2 ape2 yang x kena.takut jugak mule2 sebab biaselaa orang tua kadang2 ade je benda yang nak dirungutkan tapi kali ni ok je,sume ok

13. Ade sy terbaca orang tua suke bile kite cam gosok2 n urut2 kaki die.so sy pon sje laa gosok2 je kaki Tok bile duduk dkat situ pastu Tok kate sy urut sedap. Sy pon amek laa minyak n urut betul2 kaki Tok.yela da lame Tok x berjalan n x gune kaki,mesti cam kebas2 n xselesa je kaki kan..syukur jugak sebab Tok suke sy urut kaki n cakap sy pandai urut..pastu alang2 tangan da berminyak sy pon urut gak kaki baba n mama..hehe tetibe rase cam terer pulak sy urut kaki orang..sape nak upah sy urut kaki?huhu^^

14. Tok skarang suke kira duit..kadang2 tekan bell pastu sy or sape2 datang tanya Tok nak ape,Tok suro carikan duit die dalam lipatan kain laa,bawah tilam laa..mungkin Tok skarang berkira-kira duit untuk perbelanjaan sape2 yang nak jaga die nanti.xtau laa kan..

15. Kadang2 bile bersembang dgn Tok,Tok cakap nak sangat duduk Shah Alam.da x mau duk Tganu,da puas anak2 kat Tganu jage.Kat Shah Alam ni pun ade family kitorang n family ayah su man,umah pon dekat,same2 kat section 9. tapi Tok cakap "dorang yang lain xtau Tok nak pergi Shah Alam". kat Nana pon Tok cakap "Tok nak pergi S.alam,kalau pape jadi pon,biar tanam kat S.Alam je". Dlu pon memang da slalu Baba ajak Tok g S.Alam tapi Tok cakap jauh,sekarang baru laa Tok nak pulak.

16. Tok siap tanya lagi,banyak x buah2 kat pokok kat umah ni.sy pon btau laa banyak sgt2 rambutan skarang cume belum masak betul lagi.Tok pon cakap teringin nak makan tu,bile duk Shah Alam bley laa Tok makan. Sy pon xtau nak ckp cane. Baba mama memang laa suke je Tok nak datang,dapat pahala bile jaga orang tua,cume prob die mama n baba kerja,balik pon petang,cam kesian laa kalau maid pulak yg jage.

17. Sebelum kami bertolak balik umah dr kampung,kami kena tunggu dulu ayah de datang untuk bawak Tok pergi umah die.nak bawak masuk kereta tu pon,kena dukung Tok.kereta pon kena luas so td bawak Harrier,Baba yang dukung Tok masuk dari boot kete.seat blakang pon kena tutup sebab Tok panjang jugak.

18. Sebelum ni kalau nak dukung Tok je,msti nak kena ade abang Halim,my cousin tu. sebab baba kan jauh dr Tganu.Tapi Baba cakap nape nak kena harapkan Abg Halim gak,Tok bukan berat sangat pon,it's all about kepercayaan Tok kat orang yg angkat Tok tu..mungkin sebab nampak baba n abg halim cam gagah,so Tok akan pegang kuat kat leher n mudahkan orang yang angkat tu..tadi pon Baba angkat Tok sorang2 je..Yela,Tok pon skang mane ade isi sangat da,tinggal tulang,isi sikit n kulit je..kirenye orang lain x boleh jadikan alasan laa kalau baba n abg halim xde bile nak angkat Tok nnt.

19. Da sampai kat umah ayah de,kami pon ikut skali..waktu nak salam Tok pon,sedih je sebab lama Tok pegang tangan sy.Yela sepanjang kami duduk jaga Tok kat kampung pon,sy,nana n auni laa tempat Tok nak bersembang,nak panggil.walaupun sekejap je,tapi sebab ni first time kami jaga so kami macam beri perhatian lebih sikit la.tapi masa kat umah ayah de,auni n nana xikut sebab naik kete lain.sebab tu laa kot lama sikit Tok nak lepaskan tangan sy.

20. Mase baba cakap2 ngan Tok,memang dengar sgt laa suara Tok teresak-esak,baba pon merah mata,Tok kesat2 air mata..sy pon jadi sedih n terus laa air mate keluar.iman n adik nampak air mata ida keluar,segan jek sbb dorang nampak tapi dorang suro relax ah sebab dorang pon da ternangis tadi.uhuhu..

21. Da salam2 sume tu,kami pon berangkat laa pulang ke S.Alam. Alhamdulillah tadi jalan sume ok je,smooth jugak.dalam kete baba cite pasal Tok gak,fikir2 cane nnt bile Tok nak tinggal kat umah..kesian kalau nak harapkan maid jaga.nak cari maid khas tuk jaga Tok pon takot Tok yang x selesa. Da laa kat umah ni pagi smpai petang sume orang kerja. X pe laa tu pandai2 laa mama baba fikirkan.kami anak2 ni pulak kena pandai faham tugas mama baba n tolong ape yang patut..

Semoga Allah permudahkan segala urusan kami sekeluarga.
Semoga Allah memberkati hidup kami semua..
Amiin~



2 comments:

Hana Yusuff said...

sedih pula baca ni. ada juga terasa nak balik tgganu.. tp ntah bila tak tahu pulak.. kalau nak tunggu abg rizal mmg payah la sikit.

yup, bukan senang nak jaga org tua ni. mungkin sekejap2 boleh... nak jaga terus tu,susah nak cakap.tp mudah2an ada keputusan yg terbaik dapat buat. pahala byk tu berbakti pada tok

cikminn said...

betol2..

nanti bile abg rizal cuti,g laa balik kampung gak jumpe Tok..mesti banyak benda Tok nak cite..