Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah

Salam Maal Hijrah 1431H untuk sume umat Islam di seluruh dunia~

1 Muharam 1431H (18 December 2009)

Rase baru je bace doa akhir tahun n doa awal tahun 1430H..
cepat betul mase berlalu..
tadi pas asar mama da ingatkan bace doa akhir tahun..
sebabkan malam ni malam jumaat so kitorang pon gi solat maghrib n isya' kat surau ah..

Besenye malam jumaat je memang ade bacaan Yasin kat surau sec9 neh,tapi sbb Maal Hijrah so ade ceramah laa dari penceramah jemputan..

Best ceramah tadi tuh..

Rase macam da lame x dengar ceramah betul2,tadi macam concentrate n dengar je setiap words die..
Hmm mase skola dlu slalu laa ade ceramah2 neh,tapi bile da kat U jadi liat je nak pegi,terase xde semangat nak pegi kalau xde hal pape..hisyy...

Tadi tu penceramah die penduduk sec9 gak,dekat kondo puncak uh,but now da dok segamat sbb jadi Pengarah UiTM segamat..kire die orang no.1 uitm segamat ah..
Prof. Dr. Mohd Kamil Ibrahim..

Banyak sangat pengajaran ley amek drpd kisah yang beliau cerita tadi..
Semua banyak berkisar pasal diri die sendiri,drpd camne die yang xpenah nak pegi solat tarawih,solat pon kadang tinggal,bace Quran pon x tau..tapi berkat doa isteri n semangat die nak berubah n istiqamah dalam berdoa n bangun malam, Alhamdulillah skarang sume da berubah.

Semua bermula drpd keinginan beliau nak dapat title Professor..beliau senang sangat bangun malam untuk tulis artikel n baca buku tapi x penah ade keinginan nak solat tahajjud n solat malam.tapi sebab berharap sangat untuk terpilih dapat title Prof tuh,beliau pon mula la solat hajat n hanya doa semata-mata untuk dpt Prof. Istimaqah je solat hajat selama setahun n dengan izin Allah,drpd applicants yg 300 orang tuh,beliau laa antara 13 orang yg terpilih.
Bukan saja dapat title Professor tu,tapi dapat gak ganjaran RM80ribu sbb jadi Prof termuda (39tahun) drpd sume applicants tuh..

Happy sangat kan kalau dapat rezeki camtu..hmm pastu beliau pon baru laa ajak isteri beliau pegi Haji..sebenarnye da bertahun-tahun isteri tuh ajak tunaikan Haji tapi beliau selalu jawab "ala..gi haji tu selalunye bile da tue baru pegi..sekarang mude lagi,banyak lagi dosa nak buat.."
Tapi sebab beliau da capai impian dapat Prof tuh,beliau pon baru laa nak bersyukur kt Allah n ajak pegi Haji semata-mata nak ucap syukur dengan rezeki yang Allah bagi.

Kalau nak pegi haji mesti laa kena ade persiapan betul2 kan..macam care bacaan ke,doa2 yang patut ke,sume rukun n syarat sah tunaikan haji..beliau yang xtau bace Quran n x kenal huruf2 jawi neh pon mulelaa rase cuak n takut..beliau pon doa laa kat Allah,bagi ade kekuatan untuk belajar Iqra' n alQuran sampai reti..Selama sebulan beliau doa x putus2..Dengan kuasa Allah,satu hari tu datangla sorang alHafiz tuh kat umah die,tanye ade x sape2 nak blaja ngaji..sejak dari tuh memang beliau blaja ngaji dari Iqra' satu smpai laa iqra' enam n tau baca alQuran..

kalau difikirkan,sume tuh bukan kebetulan je..Allah Maha Berkuasa..Allah yang tentukan sorang alHafiz tuh datang ketuk pintu umah tuh..kite sangat2 xboleh deny lagi kuasa Allah kan kan..

Sampai mase beliau n isteri nak tunaikan Haji,banyak jugak laa kisah2 menarik yg boley dijadikan teladan untuk sume..mama n adik da alirkan air mata pon mase dengar kisah2 tuh..aunty2 laen pon ramai gak da kua air mata..sy neh plak..sdey,meremang,sebak tuh ade gak tapi memang air mate xley kua..hmm xpela yg penting dapat gak amek pengajaran drpd kisah2 tuh..

Kite kena sedar yang sume yang berlaku tu ade hikmahnye.
sumenye bukan kebetulan..kalau ade benda baek berlaku kat kite,tu bukannye sekadar nasib baek,tapi tu sume datang dari Allah,Dia yang bagi kebaikan n kesenangan kat kite..
Jadi kite sume kena sentiase bersyukur atas segala nikmat yang dikurniakan kepada kite..nikmat tu kecik ke besar ke,sume tu rahmat dari Tuhan..bile ade benda x elok pulak yang jadi kat kite,kite x boleh salahkan takdir dan terus putus asa,tapi muhasabah diri balik n yakin yang there must be a wisdom behind it.

Semoga ape yang sy tulis neh jadi peringatan n pengajaran kepada diri sy n sahabat2 n sape2 je..
Sy x pandai nak tulis ayat yang cantik dan kemas,ape yang sy tulis neh sume ikot ape yang terlintas dalam hati dan fikiran dan jari jemari neh cume type je,jadi harap maaf laa kepada pencinta bahasa yang rasa tulisan sy neh berterabur..

Alhamdulillah sy lahir dalam keluarga Islam n dibesarkan dengan asas Islam.
Alhamdulillah keluarga sy amalkan cara hidup Islam
Alhamdulillah sy sejak kecil da diajar membaca alQuran
InsyaAllah sy dan keluarga dan sahabat2 hidup dan mati dalam iman dan taqwa..
Amiin~



1 comment:

ANISA NASIDA said...

seronok juga bce kisah prof tu..kalo dgr sndr lg best kn?