Thursday, February 3, 2011

Jalan-Jalan Korea Part 1

Kali ni nak cite pasal cuti2 korea pulak..

Da lame sangat plan nak pegi korea or japan sebenarnye.memang dalam wishlist ade tulis akan pegi korea or japan after pegi Singapore tu..syukur Alhamdulillah tercapai n sume smooth je..Cuma cam susah je nak pegi Japan sebab kene visa la ape la so pegi korea la sebab gune passport je.


Beli tiket dari bulan 8 lagi..memang da cek awal2 internship habis bape haribulan, bape lame gap before masuk semester baru..Beli tiket tuk 3 beradik, Nana, Auni n Ida(cikminn)

Internship habis 14 Januari, so beli tiket 15 Januari 2011. Macam terkejar-kejar sikit la sebab nak kena settle kan 2nd visit presentation la final report la dokumen2 pasal internship la farewell la...minggu last intern la minggu yang PALING sibuk..ngan nak jumpe member2 lain la..intern kat KLCC dekat 8bulan tapi tak jumpe ramai sangat pon member2 yang U dekat2,bile nak habis intern baru la pakat2 nak jumpe..huhuh~


Ok back to the topic..


Day 1 (15Januari - Saturday)


Flight dari lcct pukul 2 petang..kitorang naik AirAsia X ‘Now Everyone Can Fly’ hehe beli mase promo waktu air asia baru bukak flight to incheon..tapi tak sempat nak dapat harge murah meletup2..but still dapat harge murah la compared to other airlines n sangat bersyukur jugak..


Kat lcct mase ngah pegi kat gate before boarding tuh tibe2 nampak someone yang macam kenal..rupenye Apis coursemate kat UTP pon same flight jugak..Apis pegi Seoul jugak ngan Eqa n kitorang pon sembang panjang la kat situ..


Flight dekat 7jam..sempitnye lah seat dalam tu tapi pape pon dapat gak tido lena sebab malam tu tido lewat sangat2 sebab kemas beg hoho~ mane2 pon aku bole tido cume sakit tengkuk sikit la..kitorg prebook meal satu je n da siap beli burger sorang satu kt marrybrown lcct tu n makan dalam flight..actually tak boleh tapi cam bese la kitorang seludup2 makan pon tunduk2 macam la buat crime kat situ..ngap ngap burger pastu nyorok dalam sweater pastu toleh2 tengok ade stewardess lalu lalang tak pastu ngap ngap lagi..Dalam tu crew ade Malaysian ade Korean gak..banyak kali jugak la kapten cakap crew sume kene duduk sebab bad weather condition,dalam hati ni doa je banyak2...

Sampai je kat Incheon International Airport tu da mule rase sejuk2.. masuk airport terus pakai winter jacket..curious la dalam hati camne la rasenye temperature below zero neh..keluar dari gate tu tercari2 mane la si Nizam yang kate nak pegang paper tulis ‘CIKMINN’ hohoho..tak nampak pon tapi jalan depan sikit pastu Nizam terus tegur..before tu da explain sikit kat dia kitorg ni 3 perempuan pakai tudung sorang tinggi lagi dua biase2..heheh..Apis n Eqa pon ikot kitorang jalan sekali ngan Nizam..mule2 nizam belikan T-Money sorang satu 10 000won,(seribu won ~ RM3) kad tu macam touch n go la jugak,prepaid card tuk naik train n bus.dari airport tu naik train sampai Seoul Yok (station). Fyi nizam ni kire macam ‘translator+tour guide+cameraman+member punye member’ yang study kat Korea University..die memang biase bawak orang jalan2 sekitar seoul..satu hari charge dalam 70 000won. Service die ok,friendly plus sebaya ngan aku so xde la awkward sangat..sape2 nak jalan2 seoul pasni bole la contact dia~

Kat Seoul Yok tu nampak da ramai homeless tido tepi2 kaki lima situ,ade tido dalam box kat tepi2 tangge..bak kate nizam tu la one of the bad sides of korea..terang tang tang nampak homeless merata-rata..kitorang stay kat hostel je..from yok tu kena jalan dalam 20minit kot pegi kat Seoul Backpackers,hostel yang kitorang duduk..ngan temperature malam tu -18c n tak pakai long john n beg berat,wahh agak mencabar la mule2 tu..da la kena naik bukit,memang cam longgar gak la skru lutut kitorang ni tapi kena gagahkan jugak..sampai2 kt Seoul Backpackers tu memang lega sangat ah..kena bayar 290 000won for 5nights,dapat bilik kat level2..Alhamdulillah bilik selesa,kat lantai ade heater,dalam toilet ade air panas,ade tv,hair dryer,satu double bed n satu double decker bed..

http://www.seoulbackpackers.com/


After letak barang tu nizam ajak pegi mart kalau2 nak beli pape tuk makan..actually stok makanan banyak gile kitorang bawak tapi nak jugak la tengok ape yg jual dalam mart kat sane so ikot die..mart tu dekat je ngan hostel..kitorang beli bread yang dalam tu ade honey n susu pisang yang sangat sedap! Malam tu memang penat,after susun barang,mandi,solat,terus zzzzzzzzz...


7 comments:

eKa said...

assalamualaikum....boleh tak awk bg contact no nizam tu...teringin la nak pegi best je tgk gmbr awk

diarihidupeka@gmail.com

cikminn said...

ok nak tanya pape email je la

cikminn@gmail.com

Anonymous said...

Salam, boleh x awak bagi contact no or email nizam tue?rase cm besh je tgk die guide ur holiday..kalau x menjadi masalah email kn kt sy ye..tq very much

sue_alyaz87@yahoo.com

faizal said...

Salam. Boleh tak bagi contact nizam tu. Sy plan nk g januari tahun depan. Pliz ye. Email to me faizal.rus@gmail.com terima kasih. Anyway nice blog.

liana hm said...

salam.. boleh bagi contact nizam ? or email to me at lianahm21@gmail.com tq so much for quick respond.

liana hm said...

salam... boleh bagi nizam contact no or email? kindly plz email me kat lianahm21@gmail.com tq so much.

Anonymous said...

salam... boleh bagi contact nizam or email? kindly plz email me at lianahm21@gmail.com
tq