Wednesday, February 2, 2011

Memori: Internship

Assalamualaikum...

Kali ni nak mengimbau kembali memori sepanjang internship 32minggu kat Carigali Hess,KLCC.
Banyankkkkkkk kenangan sweet n sour~ tapi lagi banyak sweet..sweet 21 kann (tahun lepas~)
chronology sume memang da tak bape ingat..so kali ni nak tulis ikut ranking pulak ye...

My top 10 unforgettable memories during internship....

10. Sauna+gym at Twin Tower Fitness Center(TTFC)
Bukan murah nak jadi member fitness club kan,so rase untung la dapat pegi gym bile2 mase sepanjang intern tu..tapi takdela kerappppp sangat pegi..kadang2 pergi mase lunch hour hari jumaat, kadang2 lepas balik keje sebab nak panaskan badan kat sauna n exercise kat gym bile rajin.hoho.. tapi da abis intern ni da tak boleh masuk da~

9. Participate in bowling+badminton tournament
Walaupun tak terer main bowling,tapi join je tournament ni sebab free n dapat t-shirt Carigali Hess..hoho..2kali join,sekali tu untuk sume staff,sekali lagi untuk department je n mase ni aku jadi one of the organizers tuk event tu..book 12 lanes kat Flamingo Bowl tu,makanan,prepare Isetan vouchers,name list tuk sume participants..lepas habis event tu organizers pergi makan ramai2 ngan manager skali,naik lrt sampai masjid jamek n jalan kaki same2 sampai kt restoran..wahh sume sporting!

8. Outstation, dapat duit claim..
Paling suke bila manager suruh pergi outstation..hoho..kena pergi jumpa vendor,workshop n Carigali Hess Supply Base.daripada ofis,ade kete jemput pegi KLIA,naik flight sampai Kuantan,sekali tu tido kat Swiss Garden, sekali lagi kat Awana Kijal..makan sume aku tak kuar duit sesen pon,sume ditanggung..bile balik tu dari KLIA ade transport hantar sampai rumah.pastu bile balik ofis dapat pulak claim..happy2 pastu gi belanja family makan2 guna duit claim tu..TQ CH!

7. Bawak branded+designer handbags
Amboi bukan main lagi pergi ofis bawak beg LV, Gucci, Tods, Longchamp bagai...tapi sume tu bukan aku punye.tak mampu den..bawak untuk hantar kat kakak punye customer je..delivery service! ade sekali tu bawak paper beg LV yang besaaar tu,naik lrt la kan pagi2 pegi keje pastu mase naik tangge tu ade orang tersadung kaki ngan paper beg tu sampai kasut die tercampak..kesiannnn tapi tak boleh tolong langsung sebab ramaiii orang..ampun cik amoi saya tak bersalahhh~
jenguk2 la Butik HS- handbags n fridge magnet lawa2 :)
Blog : http://butik-hs.blogspot.com/
Email : butik.hs@gmail.com

6. Ipod Touch 4G
Teringin nak beli ipod touch ni da lame sebenarnye,pastu bile start intern tu nak beli la..tapi mase tu alang2 4th generation punye nak kuar bulan 9 so sabar sikit sampai ipod tu ade kat malaysia.selaluuu sangat pergi iMachines kat KLCC tu n tanye org kedai tu bile sampai..org kedai tu pon da kenal aku da n mintak fon number so bile ipod tu sampai situ nanti die tros bagitau..satu hari ahad nan indah tu org iMachines tu bagitau ipod 4G baruuu sampai KLCC so aku soh die copkan satu tuk aku yang 32GB punye..esoknye pas keje terus beli n puas hati sampai sekarang...ipod tu memang jadi peneman setia di kala kebosanan dalam lrt 30 minit pegi 30 minit balik hari2...

5. Muzikal Tun Mahathir at Istana Budaya
Idea dicetuskan najat n anis,dorang ajak pegi tengok muzikal ni..beli tiket RM36 sorang..sebelum ni tak pernah jejak kaki masuk Istana Budaya..so teringin la nak masuk n tengok camne kat dalam tu.pergi ngan najat,anis, sya, kakak sya n sedare sya.dapat seat atasss sekali n sakit tengkuk n tulang belakang nak menunduk tengok stage..pasni tanak beli tiket paling murah da,kne beli yang dok tengah2 pulak..huhu..tapi best la ade gak experience tengok muzikal kisah Tun Mahathir sejak kecik sampai besar neh..

4. Meronggeng gi Kedah by train
Sejak sebelum start intern da plan nak pergi jenguk rumah sewa member2 yang intern kat Celestica,Kulim,Kedah.. ramai MeGi intern situ, zureen, wani, zopor, najwa, ummu, nadia. cambest je duduk rumah sewa ramai2..plan asek tertangguh-tangguh sebab banyak halangan perlu ditempuhi.last2 aku n sya terus wat decision mase sembang2 kat gtalk hari khamis tu,decide nak pergi malam hari jumaat..terus ajak aisyah n pujuk2..syukur plan menjadi..pagi jumaat aku gi beli tiket train kt KL sentral,dapat tiket yang class paling low sampai Butterworth. lepas balik keje,tunggu sya datang park kete kat rumah aku n gerak naik ktm same2 sampai kl sentral n jumpe aisyah.naik train 8jam gedegung gedegang sampai butterworth..pening kepale sakit badan sume.sampai sane subuh2 sabtu.tapi nak jumpe sahabat2 tersayang punye pasal takpela..hehehe..enjoy je habiskan mase sehari kat kulim n penang naik viva CCQ putih zureen n dipandu F1 driver cik zopor.tengah malam sabtu tu naik train pulak balik kl sentral,8jam lagi dengan getaran n seat yang kureng keselesaan..tapi overall meriah n enjoyable,thanks to rakan2 MeGi celesticos tribe!

3. Family Day at Club Med Cherating
Ini memang seronok! bayar RM250 n dapat 3day-2nite stay kat Club Med ngan naik coach pegi balik n makanan yan melimpah ruah tak sempat langsung lapar n games yang banyak n dapat Beryl Smith trolley bag cume tak dapat lucky draw je n memang tak pernah dapat pongg~
mase ni ade malam tu sume orang kne pakai costume bertemakan 'Fairytale'..tapi aku pakai costume Minnie Mouse..lari tema skit hoho tapi suke3 sebab sume orang sporting pakai macam2 jenis costume..ade yang jadi alice in wonderland,cinderella,snow white, dracula, witch, snow queen, pirates of d carribean,robin hood,zorro, harry potter pon ade..memang best la dapat opportunity tuk join family day CH ni..


2. MTV World Stage at Sunway Surf Beach
oops ini rahsia..pergi ngan nana,cakap ngan mama baba nak pergi sunway pyramid.memang betul pon mule2 kitorang pegi sunway pyramid,tak tipu langsung,cume tak bitau nak pergi tengok mtv world stage ni je.huhuhu..dapat 2 tiket free,thanks to faiz bulat yang murah hati bagi sebab ade lebih..patutnye aku dapat gak 2 tiket free drpd celcom tapi lambat gi redeem,tak sempat so tiket abes. mase tu yang perform ade Bunkface, Wonder Girls, Tokio Hotel n Katy Perry. first time tu aku pergi concert..adusss bising gile..da la hujan mase tu n sume orang dapat raincoat..dapat gak la tengok dorang perform kan..da ade experience pergi concert so pasni bile ade concert tak pergi pon rase tak rugi..

1. Muntah dalam LRT! yekkkk~
hahahaha memang la tak boleh lupe..geli kot bile ingat balik..alahai kesian nyeee orang2 dalam lrt yang terpakse menahan bau muntah tu kahkahkah..hari tu dari pagi da rase mual2,tak tau la kenapa..mase lunch pon tak selera makan,just beli asam je nak hilangkan mual..balik keje,as usual naik lrt sampai kelana jaya.tapi mase kat stesen pasar seni da rase lain macam..tekak rase loya sangat2..tahan cikminn tahan..bile da betul2 nak sampai stesen kl sentral tu,right before pintu lrt bukak,aku da termuntah dalam lrt depan pintu tu..nasib la tadah tangan,takdela tersembur sume kat lantai tu,tapi ade la kena kat lantai jugak...seluar n kasut mujur la tak kena langsung..bile pintu lrt bukak terusla lari pecut gi tong sampah n nyorok2kan muka..arghh malunyeee..ampun la sume penumpang,den betul2 tak sengajeeee...bile da takde orang dekat2 situ,baru la berani gi toilet n basuh2 sume..pastu sambung naik lrt sampai kelana jaya n drive pulak sampai shah alam..since hari tu da tanak pakai kemeja kaler coklat tu da,takut2 ade orang cam..huhu..hari lepas2 tu,bile nak dekat sampai kl sentral,kadang2 teringat n tergelak sendiri pasal ni..aduhaii~~




4 comments:

Muhd Hasan said...

salam.. nk tanya, mcm mana awak apply intern dekat carigali hess?

Anonymous said...

salam, saya fahmi pelajar tahun ketiga mech eng minat tuk buat intern di carigali hess.. camne sy nak apply ye?

Fikri Razlan said...

hai nk tnya ada x intern for geoscience kat sana n mcm mana nk apply

Fikri Razlan said...

hai nk tnya ada x intern for geoscience kat sana n mcm mana nk apply